Alla känner till de yttre manifestationerna av ångest: panikattacker, hårda humörsvängningar, gångjärn på oroliga tankar och nedsänkning i sig själv. Men det händer också att ångesten inte "stiger upp till ytan" utan ackumuleras djupt inuti. Ja, du plågas av ständig ångest, men du fortsätter att leva ett vanligt liv och uppfylla dina uppgifter, och andra misstänker inte heller vad som faktiskt händer med dig.

Sådan ångest kallas mycket funktionell eller dold. "Detta är inte en officiell klinisk diagnos, men en sådan term beskriver tillståndet för människor som ångest orsakar betydande obehag, men stör fortfarande inte att fungera normalt," förklarar den kliniska psykologen Alisia Clark. – och om det fortfarande stör, diagnostiseras de med "orolig störning" ".

Dold ångest är en slags mekanism för att skydda psyke från möjliga problem. "Vissa människor tror att om de psykologiskt förbereder sig för alla potentiella problem, kommer de att skydda sig mot besvikelser och misslyckanden," säger klinisk psykolog Karli Klaney. Som ett resultat kommer du att få tillfredsställelse både av det faktum att du lyckades undvika misslyckande och från det faktum att du har uppnått framgång (ofta händer detta samtidigt).

Om du känner igen dig själv i den här beskrivningen är du långt ifrån ensam och ditt problem kan lösas. För detta är det först värt att analysera huvudtecknen på dold ångest.

1. Du har allt utmärkt på jobbet, men det finns svårigheter i ditt personliga liv

"Människor som lider https://www.captivatingcorner.com/ av dold ångest är ofta benägna att tillämpa samma beteenden i personliga relationer som hjälpte dem att uppnå framgång i sin karriär," förklarar Montephiora Simon Rego, chefspsykolog för Medical Center i Montephiore.

Men dina nära och kära är inte kollegor eller underordnade. Utanför kontoret gäller andra regler i princip. "Det finns alltid ett element av kaos i hennes personliga liv, det är dåligt kontrollerat och framgång på detta område är ett mycket mer ostadigt och suddigt koncept än karriärtillväxt," sade Karly Claney. Det är mycket svårt för vissa att komma till rätta med detta, det verkar till och med för dem att de är förlorare i allt utom arbete.

2. Från utsidan verkar det som om du flyttar ambitioner, men faktiskt – ångest

Vid första anblicken kan en person som arbetar nästan en dag och direkt svarar på e -postmeddelanden verka mycket ambitiösa. Faktum är att du kontrolleras av ångest. Du drivs inte av önskan att lyckas, men rädslan för att vara en förlorare. "Detta beteende orsakas vanligtvis av rädsla för möjliga problem: en förlust av rykte eller till och med ett fullständigt misslyckande i arbetet," insisterar Carly Claney.

3. Andra tror att allt går smidigt, men det är faktiskt mycket svårt för dig

”Att lida med dold ångest är vanligtvis säkra: det bästa sättet att hantera ångest är att ta kontroll över allt. Därför föredrar de att planera allt i förväg och utarbeta listor över affärer. Detta hjälper dem att undvika överraskningar, kontrollera ångest och i allmänhet optimera livet, förklarar Alisia Clark.

"Men om du är van vid att alltid tvinga dig själv till alla 100%kan dessa listor och planer förvandlas från hjälp till en börda," tillägger Clark. Som ett resultat uttömmer vi oss själva, blir trötta, vi är ännu mer oroliga, vi börjar skjuta upp saker och försumma vårt ansvar, som bara förvärrar vårt tillstånd.

4. Varje överträdelse av det vanliga schemat leder dig ut

Om du är van vid att bekämpa ångest, planera allt i förväg, kan varje kränkning av planer på grund av oförutsedda omständigheter förargat dig. "Irritation i denna situation uppstår ofta på grund av rädsla," förklarar Karly Clanie. Vi är inte redo för oväntad störning och är rädda för att äntligen tappa kontrollen över situationen, vilket ytterligare förbättrar larmet.

5. Du kan inte koppla av även när du är väldigt trött

"Suffenders av dold ångest förstår vanligtvis att de behöver en rimlig balans i livet och en god vila för att vara effektiv, men i praktiken är det svårt för dem att koppla av eller distrahera från bekymmer," säger Alicia Clark.

Kvällar är vanligtvis upptagna med hushållssysslor, och om de undviker dem plågas de av skuld för att de ska kunna vila. Och de till och med "vilar", bara byter till en något mindre tröttsam aktivitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *